Property:

2 Bedroom flat with open plan living space.

Renovation of a bright but compact flat in a Mansion Block in St John’s Wood.

Project Details:

This 2-bed flat benefits from a great location, good sized main bedroom and lovely light, but suffered from limited space and storage, tired finishes, and impractical plumbing & central heating.

Our client wanted to optimise the layout, improve sound insulation and temperature control, increase storage space, and update the finishes throughout. In particular, he wanted to improve the layout and style of the cramped and impractical bathroom and to modernise the kitchen.

We designed, planned and managed improvements to make the flat more convenient to use, safer, quieter and easier to maintain:

  • Double glazed windows to improve sound and heat insulation. These had to match the existing windows (for both Management Company & Planning Permissions) so we worked with a specialist joinery company to specify & install these.
  • New bedroom doors with a fire-rated core, and a misting system to create a fire-proofed exit route through the open plan living-kitchen area. (Without the misting system, the layout wouldn’t have complied with Building Regulations.)
  • Added thermostatic valves to the radiators, and fitted new, accessibly located stop-cocks to give our client more control over the water supply to the flat, much of which is communal.

We removed a dated glass-brick wall separating the kitchen area from the lounge, and designed a kitchen with a two sided peninsular. This made the kitchen look and feel more spacious, while keeping a separation from the lounge area, and using the entire peninsula area to accommodate appliances and storage. The rich green cabinet doors and decorative splashback make the kitchen a beautiful feature.

We painstakingly designed bespoke joinery throughout to fit exactly into the available spaces, with space-saving features including ‘tip-out’ shoe storage and a pull-out ironing board hidden in a wardrobe. The open-shelving unit by the door creates an entryway, with space for post and keys, as well as creating a subtle separation between the living space and the door.  The open unit allows plenty of natural light into the hallway area and provides more versatile but attractive storage.

In the bathroom, we worked with the contractor to carefully move pipework including the soil pipe to minimise boxing, and gain crucial sqm. We replaced the bath with a walk-in shower, repositioned the WC, added recessed storage and fitted a pocket door – significantly increasing the usable space in the room.

To keep the space bright and maximise the sense of space, we kept colours throughout light, with touches of luxury added by the bespoke velvet curtains, beautiful light fittings, and new parquet floor with brass inlay throughout.

The resulting flat is now welcoming, practical and luxurious.

Project Date:

October 2019 – June 2020

Services Used:

Project Management, Interior Design

  • Sound & heat management
  • Permissions
  • Fire safety
  • Layout & storage improvement
  • Finishes

Let Absolute help with your next project

Give us a call or drop us a message to find out how we can make your next project run smoothly with maximum value

Get In Touch