Property: 

Large 2 bedroom riverside flat

 

Project details:

The client engaged us to help design and manage the renovation of his amazingly-located water-front flat, in preparation for it being rented out. The flat was in good condition but was a bit dated decoratively, the layout of the main bedroom was not especially efficient and we didn’t think the abundant natural light was used as well as it could be throughout.  The flat is grade II listed so required an application for listed building consent and extensive liaison with the freeholder/ management co.

We redesigned the main bedroom layout, reducing the en suite to a more suitable size, which allowed for a new spacious dressing while still retaining access to an exterior door (required for Building Regulations re fire safety). We designed a stunning feature wall tile in the en suite with recessed storage to maximise space and bespoke wardrobes with sliding doors and carefully planned internal joinery. A bespoke timber bedhead that doubles as a storage unit was created to square up the room for furnishings, with fabulous brass feature lights either side- creating a warm, welcoming and versatile space.

Upstairs in the large kitchen/ living/ dining room, we replaced the previous half-wall stairway balustrade with a much less intrusive, bespoke design handrail – with contemporary iron spindles. This opened up the space dramatically improving light and sense of space. The new oak handrail in a stunning wrap-around design adds a lovely feature as you walk down the stairs and was chosen to reflect the warehouse style of the flat’s architecture. The existing kitchen was given new life by installing new flooring, replacing the splashback and replacing the cupboard handles with a modern industrial style fitting – transforming the feel of the kitchen for minimal cost.

The flat overlooks a local riverside park, which adds to its sense of light and space, but increases noise specially on warm evening.  We suggested bespoke, attractive secondary glazing as a lower cost/ impact alternative to new windows.   As well as significantly improving sound insulation, these also increase heat insulation, saving on heating costs while being environmentally friendly.

Window dressings were replaced throughout, with modern, electric blinds and stunning curtains. Radiators, electrics and ironmongery were replaced throughout to be of a more modern industrial style, again to reflect the converted-warehouse style of the building. Walls and ceilings were repainted throughout, and new wood and carpet flooring laid throughout, both being in lovely soft organic tones to create a warm and fresh home to be in, and to refer to changing colours of the Thames outside.

The client was so pleased with the results, they have opted to retain use of the flat rather than rent it.

 

Project date: 

January – July 2020

 

Services Used:

Project Management, Interior Design

Let Absolute help with your next project

Give us a call or drop us a message to find out how we can make your next project run smoothly with maximum value

Get In Touch