Property: 

2 x adjoining 2-bedroom flats.

 

Project Details:

Our clients enlisted us to help with the renovation of 2 adjoining flats in a Bauhaus-style apartment building, with the enlarged 2-bedroom flat to become their main home and the 1-bedroom flat to be rented out. The building was previously a German hospital and is of historical significance, having played a significant role in World War 2, and underwent a remodel into residences in the 1990s. We worked with an architect to gain Listed Building Consent to complete the works, with the new concept created by a designer in Spain, and final design inclusive of particular components loved by the clients.

The overall layout of the flats was dramatically changed to make both spaces more accessible and pleasant to be in. Both front doors were replaced with more modern models that were still in keeping with the style of the building, and windows throughout were repaired and renovated. Due to the movement of the boundary wall between the flats, a fire-damper was fitted to allow for safe ventilation out from both properties and to comply with Building Regs.

Electrics, pipework and ironmongery were replaced throughout, with new fittings in keeping with the Bauhaus style of the block along with the taste of the clients, while also working around the concrete-slab construction.

Worn radiators were replaced with a modern flat panel design, colour-matched to the final wall-paints selected and featuring smart-control capability. The bathrooms and WC were remodelled and replaced, with resulting designs working perfectly within the constraints of the new layout, also allowing for beautiful contemporary feature tiles and stunning new tapware and sanitaryware to be fitted. New walk-in dressing areas were completed in each of the bedroom areas, with each space designed to allow for maximum storage.

Stunning oak parquet flooring was fitted throughout, working beautifully with the new bespoke window dressings covering the particularly large windows of the living area and bedrooms. The ceiling was opened up above the kitchen and living area, with modern electrics and lighting chosen for maximum ceiling height, while also allowing for a contemporary home entertainment system to be fitted, and natural light to flood the space.

A stunning bespoke two-tone kitchen was fitted to a high standard, featuring marble and Corian worktops to work with the different cabinetry colours, and matching wall paint extending up to cover the ceiling, visually separating the kitchen from the dining space. Brass fittings, tapware and a sink were chosen to tie in perfectly with kitchen finishes, while also being used throughout the rest of the flat. A beautiful adjoining utility room was created featuring bespoke terrazzo floor tiles, with plenty of storage space fitted and large sink chosen with the clients’ friendly dog in mind.

In the adjoining 1-bedroom flat to be tenanted, a lovely contemporary bathroom was completed in neutral grey and white tones, with a large wall mirror adding light to the room, and alcove created by building pipework utilised to fit additional storage shelving. This colour palette was repeated in the open kitchen and living space, with varying greys chosen for the cabinetry, quartz worktop and splashback, with the vein in the quartz adding a stunning decorative feature to the space. A softer grey tone was used to coat one of the walls in the large adjoining lounge/dining area, adding interest and working beautifully with the other fresh white walls in the space.

Warm-tones were added to the flat with the use of wood-look flooring, and modern pendant and wall lights were fitted throughout as stunning finishing touches to the flat. The worn radiators were once again replaced with a contemporary white panel design, and existing joinery throughout was renovated to be of a cleaner, more minimalist style.

For a more in-depth review of this project, please see our case study.

 

Project date: 

October 2019 – July 2020

Services Used:

Project Management, Interior Design